|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt eidami sajt, csipetnyi só. A töltelékhez: 5 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg reszelt eidami sajt, 1 csokor zöldspárga, só, kevéske reszelt szerecsendió.
Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, vágjuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot is. ĺzesítsük csipetnyi sóv... |
|
|
|
|
|
|
|
Mi kell a jó grillpartihoz, avagy a kerti sütögetéshez? Jó idő, jó társaság, jó sütni való hús vagy zöldség.
Aki húst szeretne sütni, fémrostélyt vagy rácsot helyezzen a lehetőség szerint téglából összeállított tűzhelyre. Akinek pedig faszénparázzsal működő, lábakon álló kerti grillezője van, annak igazán nem lesz nehéz dolga.
Grillezni csak parázson lehet, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg vaj, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétm... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (kb. 12 szelethez): 12-13 dkg vaj vagy margarin, 7-8 dkg tejes tortabevonó, 17-18 dkg csokoládés gabonapehely, 5 dkg darált mandula, 50 dkg málna, 36 g színtelen zselatin, 5 dl tejszín, 5 dl joghurt, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1 citrom leve, 1,5 dl krémföl, a forma kikenéséhez olaj, a díszítéshez limett- vagy citromkarikák, citromfű és csokoládéforgác... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 8 felső csirkecomb, só, bors, 150 g lángolt kolbász, egy ágacska rozmaring, 2-3 szál kakukkfű, 8-10 zsályalevél, 15-20 citromfűlevél, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1,5 dl félszáraz fehérbor.
1. A felső combokat a bőr nélküli, belső oldalukon hosszában felvágjuk, kiemeljük belőlük a csontot, kissé kiverjük, besózzuk őket. A kolbászt héjának lehúzása ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ha a teherbe eséskor a nő egészségi állapota, testsúlya ideális, továbbá ha rendszeresen mozog és nincsenek káros szenvedélyei, a várandósság alatti egészséges étrenddel, a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával elkerülhető a mesterséges étrend-kiegészítő tabletták szedése.
A nő terhesség előtti testsúlya és az újszülött születési súlya között szoros összefüggés mutatkozik... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 1 konyhakész csirke, 1 ek. pulykafűszersó, 2 ek. olaj, 1 nagy fej hagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, 0,5 dl száraz fehérbor, 100 g gouda/trappista/eidami sajt, 100 g füstölt sajt (karaván, oázis), 30 g vaj/margarin, 3 ek. liszt, 3 dl húsleves (kockából), 1 dl tejföl, só, őrölt fehér bors, szerecsendió, 1 dl tejszín, néhány fodros salátalevél, 1 szelet pir... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): fél tasak / 3 lap zselatin (5 g), egy üveg kimagozott meggybefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2,5 dl natúr joghurt, 8 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, egy csipet őrölt szegfűszeg, 1,5 + 2,5 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 1 kk. kakaópor, néhány citromfűlevél.
1. A zselatint beáztatjuk 0,5 dl hideg vízbe. A meggyet levével együtt tálba csúsztatjuk. Félreteszün... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg pisztráng, 4 db burgonya, 2 dl tejföl, 1 ek. petrezselyem, 1 ek. metélőhagyma, 1 ek. kapor, 2 ek. bazsalikom, 1 ek. kapribogyó, 4 db fekete olívabogyó, 1 db paradicsom, 1 tk. szemes zöld bors, 3 db citrom, 60 g fűszervaj, 2 ek. repceolaj, só, bors, alufólia.
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, megszárítjuk és alufóliába... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg lilahagyma, 5 dl félédes vörösbor, 2 ek. méz, só, őrölt fehér bors, 1 ágacska friss kakukkfű, 2 ek. olaj, 2 csapott kiskanál zselatinpor, 20 dkg brokkoli, a mártáshoz: 2 ek. cukor, 2 dl félédes vörösbor, 1,5 dl tejszín, a forma kikenéséhez: olaj, a díszítéshez: 20 dkg brokkoli.
Elkészítése:
A hagymát vastagabb szeletekre vágjuk. B... |
|
|
|
|
|
|
|
Néha mindenkinek szüksége van a teljesítmény növelésére. Minden évszak tartogat számunkra kellemetlenséget: a nyári meleget borongós, esős, szeles idő váltja fel, későn kel a nap, este korán sötétedik és úrrá lesz rajtunk a depreszszió. A hosszú tél után pedig a tavaszi fáradtság jelentkezik. A munkahelyen lassan megy a munka, otthon pedig még olvasni sincs kedvünk.
Miel... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg padlizsán, só, bors, 300 g cukkini, 1 póréhagyma, 2 nagy, piros húsú paprika, 10 dkg főtt sonka, 4 dkg füstölt sajt, 4 ek. olaj, provencei-i fűszerkeverék, 2 tojás, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 kk. ételízesítő, 120 g finomliszt.
1. A padlizsánt 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, majd szűrőtálba szórjuk, fél órára erősen besózzuk, azután leöblítjük... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 palacsintához):
100 g finomliszt, 2 tojás, egy csipet só, 2,5 dl tej, 1 ek. olaj, 1 ek. rum, 4 citromfű-/mentabóbita. A mártáshoz és a töltelékhez: 50 dkg eper, 10 + 5 dkg cukor, 1 citrom, 1 ek. étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 0,5 dl rum.
1. A palacsintákhoz simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel, lefedjük, 30 ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg szarvashátszín, 6 gerezd fokhagyma, bors, 1 kávéskanál kakukkfű, borókabogyó, olívaolaj, 2 evőkanál mustár, áfonyalekvár, 2 dl vörösbor, 20 dkg erdeigomba-keverék, 4 adag zsemlegombóc.
Elkészítése:
A szarvashátszínt megtisztítjuk, a 3 gerezd lereszelt fokhagymával, borssal, kakukkfűvel, őrölt babérral, borókabogyóval és borsikafűvel ízesítjük,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
100 g csiperkegomba, egy csokor újhagyma, egy csokor kapor, 200 g paradicsom, 400 g pulykamell, 2 ek. olaj, só, bors, 2 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. étkezési keményítő, 400 g makaróni (csőtészta), 2 ek. olívaolaj, 4-12 olívabogyó.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát karikákra, a kaprot (néhány szél ki... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. A zöldborsót megtisztítjuk. A burgonyát, az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A burgonyát kockákra, az újhagymát 8-10 cm-es... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 db fácán a rozmártól, 10 dkg füstölt szalonna, majoránna, 5 db alma, 10-12 db szegfűszeg, olívaolaj, só, 3 dl fehérbor, 4 adag gombás rizs.
Elkészítése:
Az előkészített, megtisztított fácánok mellét a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az almákat kicsumázzuk,... |
|
|
|
|
|
|
|
Jujj.... Hát az nagyon durva volt! Amikor összejöttem Kokival szombaton, másnap vasárnap volt a tüzijáték Bp-n! Mondja nekem barétnőm hogy menjünk fel! Oké mondom! Mentünk: Barátnőm (Réka), Anyukája, Nevelő apja, Mostoha tesója (Zsuzsi), Koki, haverja Muri, meg még nemtom kik és Én! Na mi Rékáékkal a du. fél 2-es vonattal zúztunk fel Bp-re! Tök jó volt ingyen utaztunk mert Ré... |
|
|
|
|
|
|
|
...5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl aljban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz...ízé ház...ízé doboz :-) ) paradicsom pürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepíritjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cu... |
|
|
|
|
|